Omega diéta – az egészséges fogyókúra

Tetszett ez a cikk? Szavazz erre most!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

A diéta lényege

Az Omega diéta a helytelen táplálkozást változtatja meg a tápanyagok, de főként a zsírsavösszetétel tekintetében és egy egészséges étrendet állíthatunk össze segítségével. A diéta kitalálója Judith Wills, akinek Az OMEGA-ÉTREND című könyvét 2001-ben adták ki Magyarországon.

Az Omega diéta alapelvei nagyjából megegyeznek az egészséges, helyes táplálkozás irányelveivel. Lényege, hogy a tápanyagokat 12 részre bontva hoz létre egy étkezési rendszert.

omega diéta

1. omega-egység: fehérjeegység
A diéta szerint ez zsíregység, mivel a fehérjeforrások zsírt is tartalmaznak. Fehérjeforrás a hal, de Magyarországon rendkívül kevés halat fogyasztunk. Főként a halolajban és a zsírosabb halakban található sok Omega-3-zsírsav, ezeket ajánlott heti három vagy több alkalommal is fogyasztani a diéta időtartama alatt. Ezeken kívül a sovány húsok fogyasztása is javasolt. Azokon a napokon, mikor nem halat eszünk, érdemes halolajkapszulával kiegészíteni az étrendet.

Egy egység nagyjából egy adag zsírosabb tengeri halnak (kb. 150 g) felel meg. Ha soványabb tengeri halakat fogyasztunk, mellé vegyünk be egy-két haloljakapszulát, mivel ezek együtt adnak egy omega-egységet. Ugyanez érvényes a tenger gyümölcseire is, melyből 175 g jelent egy omega-egséget. A sovány húsok mellé szintén halolajkapszula ajánlott. Ebben az egységben fontos szerepe van egy húspótló élemlmiszernek, a quornnak, mely dézsában termesztett gombából készül. Az Omega-diéta első egysége a tej és tejtermékek, valamint a tojás fogyasztását sem engedélyezi.

2. omega-egység: olajegység
Alapját az elfogyasztott olajok helyes aránya adja. Több omega-3 és kevesebb omega-6 telítetlen zsírsav bevitelét ajánlja az egészség és a fogyás érdekében.

Az omega-3-zsírsavak rendkívül pozitív tulajdonságai, hogy segítenek a daganatok és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, gyulladáscsökkentők, fokozzák az anyagcserét és növelik az energiaszintet, valamint testmozgásra késztetnek. Két evőkanál olaj ad egy egységet.

Omega-3-zsírsav a szerző szerint nagy mennyiségben található a gyümölcsökben, zöldségekben, a vad- és bárányhúsban. Az ételek és a saláták elkészítéséhez fél egység olajat javasol. Az Omega diéta keretein belül többféle olajat is használhatunk, pl. olívaolajat keverhetünk a repceolajhoz vagy vegyíthetjük a dió-, földimogyoró- és repceolajat is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *