Diéta vércsoport szerint – Vércsoportdiéta

Tetszett ez a cikk? Szavazz erre most!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Az egyik legújabb diéta típus a Magyarországon dr. Peter J. D’Adamo Az AB0 terv című könyvének köszönhetően közismertté vált vércsoportdiéta.

Az író módszerét azonban sokan megkérdőjelezik. A vércsoportdiéta alappillérét a lektinek szervezetre kifejtett hatása alkotja. Ezek számos táplálékban megtalálhatók és dr. D’Adamo szerint a vércsoport befolyásolja, hogy milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Az író azonban könyvében tudományos igény nélkül fejti ki elméletét és azt nem támasztja alá kellő mennyiségű vizsgálati eredménnyel.

vércsoportdiéta

A lektineket vértranszfúziós és hisztológiai reagensként alkalmazták közismert agglutináló hatásuk (in vitro folyamatként) révén. Az autoimmun eredetű betegségek kapcsán merült fel, hogy egyes lektineknek szerepük lehet ezek létrejöttében, de a szakirodalomban nem található olyan adat, mely egyértelműen a vércsoportokkal hozná összefügésbe ezt.

A vércsoport szerinti diéta bizonyos szempontokból ellentétben áll a legújabb táplálkozás-egészségügyi alapelvekkel. Többek közt egyes táplálékok teljes elhagyását javasolja, ezáltal megteremtve az egyoldalú táplálkozás veszélyét és hiányállapot kialakulását. Sőt egyes esetekben a táplálkozás-élettani ismeretek szerint még kórállapotok megjelenését is előidézheti. A könyv diétás előírásainak betartása a szükséges tudományos vizsgálatokkal történő bizonyítás hiányában nem ajánlott.

One thought on “Diéta vércsoport szerint – Vércsoportdiéta

  1. Érdekes kérdésfelvetésnek érzem ezt a cikket. Vagy inkább egy téma rövid bevezetőjének. Jó lett volna, ha még egy kicsit hosszabban kifejti ezt az író, igaz az eredeti könyvet is beszerezhetem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *