Diéta vércsoport szerint – Vércsoportdiéta

Tetszett ez a cikk? Szavazz erre most!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Az egyik legújabb diéta típus a Magyarországon dr. Peter J. D’Adamo Az AB0 terv című könyvének köszönhetően közismertté vált vércsoportdiéta.

Az író módszerét azonban sokan megkérdőjelezik. A vércsoportdiéta alappillérét a lektinek szervezetre kifejtett hatása alkotja. Ezek számos táplálékban megtalálhatók és dr. D’Adamo szerint a vércsoport befolyásolja, hogy milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Az író azonban könyvében tudományos igény nélkül fejti ki elméletét és azt nem támasztja alá kellő mennyiségű vizsgálati eredménnyel.

vércsoportdiéta

A lektineket vértranszfúziós és hisztológiai reagensként alkalmazták közismert agglutináló hatásuk (in vitro folyamatként) révén. Az autoimmun eredetű betegségek kapcsán merült fel, hogy egyes lektineknek szerepük lehet ezek létrejöttében, de a szakirodalomban nem található olyan adat, mely egyértelműen a vércsoportokkal hozná összefügésbe ezt.

A vércsoport szerinti diéta bizonyos szempontokból ellentétben áll a legújabb táplálkozás-egészségügyi alapelvekkel. Többek közt egyes táplálékok teljes elhagyását javasolja, ezáltal megteremtve az egyoldalú táplálkozás veszélyét és hiányállapot kialakulását. Sőt egyes esetekben a táplálkozás-élettani ismeretek szerint még kórállapotok megjelenését is előidézheti. A könyv diétás előírásainak betartása a szükséges tudományos vizsgálatokkal történő bizonyítás hiányában nem ajánlott.

One thought on “Diéta vércsoport szerint – Vércsoportdiéta

  1. Érdekes kérdésfelvetésnek érzem ezt a cikket. Vagy inkább egy téma rövid bevezetőjének. Jó lett volna, ha még egy kicsit hosszabban kifejti ezt az író, igaz az eredeti könyvet is beszerezhetem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.