Az Atkins diétás program

Tetszett ez a cikk? Szavazz erre most!
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Fogyjon szénhidrátok nélkül!

Világszerte rengeteg nő foglalhatná aranyba a módszer névadójának, Dr. Atkinsnek nevét, akinek diétája szerint az előírt négy szakaszt végigkövetve nem kell éhezni és semmilyen egyéb, a szervezet számára kellemetlen tünettel nem kell megküzdeni.
Az első szakasz a bevezetés, melyben megkezdődik a fogyás.

atkins_diet

Ennek időtartama legalább két hét, de Atkins figyelmeztet, hogy akiknek az anyagcseréje nem a megfelelő hatékonysággal működik, azoknál ez tovább is eltarthat. Az első szakasz naponta 20 g szénhidrátot, nagy mennyiségű fehérje és zsír fogyasztását engedélyezi a fogyni vágyóknak. A gyümölcs, főtt tészta, margarin, kenyér, keményítő tartalmú zöldségek, gabona, csonthéjas és olajos magvak fogyasztását azonban teljesen kizárja. A tenger gyümölcseit, halakat, vörös húst, szárnyasokat, olajokat, vajat, zsíros sajtokat, zsírokat és néhány zöldséget (kis mennyiségben) viszont kimondottan előirányozza, fogyasztásukat szinte bármilyen mennyiségben engedi. Tejtermékekből kizárólag vajat, sajtot és tejfölt lehet enni. Az első szakaszban általában 2-2,5 kg súlyveszteséggel lehet számolni hetente.

A 2. szakasz az állandó fogyás időszaka, melyben a naponta elfogyasztott szénhidrát adag minden héten 5 mg-mal növekszik az alacsony szénhidráttartalmú bogyós gyümölcsök és zöldségek által. A várható fogyás mértéke 1,5 kg hetente. Ez a szakasz mindaddig folytatódik, míg már csupán 3-5 kg súlytöbblettől kell megszabadulni.

A 3. szakasz az előkészítő megelőzése, melyben hetente 10 g-mal kell a bevitt szénhidrát mennyiségét növelni, főként olyan élelmiszerekkel, melyek kis glikémiás indexszel rendelkeznek. Addig ajánlott folytatni, míg a fogyás teljesen megáll.

A 4. szakasz a tartós megőrzés szakasza, amikor ugyanezt a szénhidrátmennyiséget kell elfogyasztani (70-120 g) és semmiképp sem szabad növelni, mivel abban az esetben megkezdődne a hízás. Bár egyénenként változó lehet a 3. szakasz végén elért szénhidrátmennyiség, de még így is jóval alatta marad az egészséges táplálkozási javaslatokban feltüntetett 50-55 energiaszázaléknak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *